Utazunk és Élünk

Utazunk és Élünk

A madridi kaland 2. rész - Állatkodás

2021. január 18. - Utazunk és élünk

Ahogy ígértük következő posztunkban a madridi állatkertet vesszük górcső alá, de előtte hagy fecséreljünk pár percet a madridi metróhálózatra, mert megérdemli. Illetőleg azt is szeretném leszögezni, hogy mi tavaly szeptemberben voltunk Madridban, tehát még a járvány előtt bőven.

img_20190920_105253blog.jpg

A spanyol főváros földalatti vasúti hálózata szerteágazó, és szinte mindenhova el lehet jutni, köztük több külvárosi, sőt elővárosi részre.

A tarifa rendszert úgy kell elképzelni, mint ha a mi HÉV-ünket fűszereznénk egy csipetnyi londoni zóna felosztással. Turistaként választhatsz 1,2,3,4,5, vagy 7 napos bérletet. Ebből is két fajta van, az egyik Madrid közigazgatási határán belülre szól, mint nálunk a BKV-bérlet, a másik pedig Madridra és az elővárosokra. Azt gondolom, hogy ha nem folyamatosan megy ki az ember a közigazgatási határon kívülre (pl. szállás, látnivalók, rokonok miatt), akkor nem éri meg megvenni a drágábbat, mert elég nagy a különbség, de erre itt van egy nagyon jó táblázat.

Az első utazás előtt érvényesíteni kell bármelyik beléptető kapun, onnantól ketyeg az óra. Szerintünk minden másra is jó, nem csak a metróra, mi legalábbi utaztunk pl. busszal is, de ha nem így van, majd valaki nálunk okosabb kijavít ebben. Itt egy kép a metróról nekem dizájnban hajaz a londoni metróra egyébként:

img_20190921_215706.jpg

Az állatkertbe, hivatalos nevén Zoo Aquarium de Madrid-ba a Casa de Campo nevű megállóból jutunk el a legegyszerűbben, ahová a 10-es (sötétkék, közvetlenebb útvonalon), és az 5-ös metró (zöld, hosszabb kerülőn keresztül) vonal megy. A Casa de Campo egy óriási park tele gyönyörű növényekkel történelmileg fontos építészeti emlékekkel. Itt található az állatkert, és a vidámpark is. Sajnos mi utóbbiba nem mentünk el, de legközelebb ha megyünk a spanyol fővárosba biztos, hogy oda is ellátogatunk. 

Szóval az állatkertbe igyekeztünk, Azt nem akartuk semmiképpen sem kihagyni, főleg három faj miatt. A panda, a koala, és a delfinek miatt. Egyik fajta jeles képviselőjét sem láttuk még korábban a saját szemünkkel, ezt mindenképpen pótolni szerettük volna.

Volt egy erősebb indítás, ahogy beléptünk az állatkertbe ő fogadott szabadon:

 img_20190920_114954.jpg

Nem sokkal később belé botlottunk:

 img_20190920_125254.jpg

 Feltettük magunknak a kérdést, hogy most egy szafarin vagyunk? De aztán kezdtek jönni, - az egyébként nagy területen terpeszkedő - tipikus állatkerti elemek, mint például a masszív rácsok, vagy az elmaradhatatlan fókashow:

img_20190920_120405blog.jpg

És bizony, voltak számunkra érdekes jelenségek is:

img_20190920_130949blog.jpg

Egyébként a létesítmény igényes, és jó infrastruktúrával  rendelkezik. Az állatvilág nagyon széles palettáját tudja bemutatni az érdeklődöknek. Mindezt széles kifutókon, jó körülmények között teszik, jól táplált, ápolt lakókkal.

A jegyet ha online veszed egy megadott időpontban, akkor olcsóbb, így aki tud előre tervezni, annak érdemes így megvásárolni a belépőt. Étel-ital szempontjából sem lehet kifogásunk. Az árazás közepesen drága, mint a világ legtöbb állatkertjében.

Viszont bennünk maradt egy kis hiányérzet. Félreértés ne essék, mindenkinek ajánljuk, hogy szánjon rá - ha arra jár - legalább egy fél napot, mert megéri. De vártunk volna valami pluszt, valami extrát. Gondolok itt egy modern létesítményre, ahol pl. szabadon vannak olyan állatok amiket nem mindennap lehet mondjuk - gondozói felügyelet mellett - megsimogatni. De mint már jeleztük enélkül is hatalmas kaland az állatkert. Kiváltképp azért, mert ugye a fentebb említett bakancslistás állatunk mind lakói a parknak. Ezért hatalmas lelkesedéssel indultunk neki, hogy a többi állat mellett őket is láthassuk. 

Nos a pandáról bemutatnánk a legtöbbet mutató képet:

img_20190920_151344.jpg

Ő így evett, és evett, lassan, és megfontoltan. Semmi játékosság, bukdácsolás - mint azt a cuki vidókban láthatjuk -. De legalább nem aludt. 

Akkor vegyük tovább a listát. A koala maciról nem készült kép. Ennek oka pedig az volt, hogy egy sötét helyiségben, egy még sötétebb helyen egy kis ablakon, a teljes homályban lehetett látni egy szürke pacát, ami még a pandánál is lassabban evett, és evett. De legalább ő sem aludt :).

A delfinek egy hatalmas show-t rittyentettek nekünk, és látszódott, hogy nem kényszerből teszik ezt, hanem tényleg élvezik a játékot. Így a három faj közül, ők voltak a legnagyobb hatással ránk. A videót nemsokára feltöltjük a youtube csatornánkra, és ide befogom ágyazni. Addig is jöjjön egy kép a bemelegítésükről:

img_20190920_163524.jpg 

Mi 7 órát töltöttünk bent, és minden percét élveztük. Akinek nagyobb élménye van az itteni pandákkal, vagy koalákkal, ne legyen rest megosztani velünk :).

Mivel nagyon lassan készülnek a posztjaink egyéb elfoglaltságaink miatt, kicsit taktikát váltunk. A komplex, több témát feldolgozó, nagyobb lélegzetvételű beszámolók helyett, rövidebb, több képpel illusztrált, egy témát feldolgozó élménybeszámolókat tervezünk majd innentől kezdve írni.

A&G

 

A bejegyzés trackback címe:

https://utazunkeselunk.blog.hu/api/trackback/id/tr2116275946

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása