Utazunk és Élünk

Utazunk és Élünk

Varsó - a kétarcú város - 3.rész

2018. április 01. - Utazunk és élünk

Elérkeztünk a cikk sorozat utolsó, befejező részéhez, melyben ígéretünkhöz híven bemutatjuk a város másik arcát, illetve egy-két tippet is szeretnénk adni arra az esetre, ha megéheznénk a nagy sétákban. 

Talán a legtöbben tudják, hogy Varsó szinte teljesen megsemmisült a második világháborúban. Ezt olyannyira szó szerint kell érteni, hogy az épületek 84%-a semmisült, vagy rongálódott meg jelentősen. 

Ezért némileg furcsaság arról beszélni, hogy ellátogattunk az óvárosba (Stare Miesto), és ott szétnéztünk a régi stílusú épületek között, pedig valóban így történt. Ez azért következhetett be, mert az újjáépítés során a régi rész helyére nem "csodálatos" panelház rengeteget építettek, hanem visszaépítették a lerombolt ódon épületeket, úgy, hogy azok valójában egy sokat megélt évszázados épületegyüttest alkossanak. 

És azt kell, hogy mondjuk, legnagyobb részt sikerült is:

img_20180224_164002.jpg

Természetesen az idő múlását nem tudták konzekvensen reprodukálni. Viszont ettől függetlenül remek munkát végeztek, nem kis energiát, és természetesen pénzt bele ölve a megaprojektbe annak idején. 

Számtalan busz, és villamos közlekedik az óvárosban, és annak környékén, így nagyon könnyű oda jutni, és azon belül is lehet közlekedni, ha mondjuk olyan hideg lenne a látogatásotok alatt mint a miénken volt. Egyébként a metró vonalak is a közelben állnak meg, így az eljutás nem lehet kifogás. 

Átfogó hangulati élménybeszámolót sajnos nem tudunk adni - ez egy következő látogatás programja lesz -, mert a fogcsikorgató hideg mellé ekkor már jeges szél is párosult, így kénytelenek voltunk az ott sétálgatás helyett, egy zártteres programot választanunk. Így kerekedtünk fel az innen nem messze lévő Kopernikusz Tudományos Központba, ahol viszont kellemetlen meglepetés várt minket. Aznapra minden jegyet eladtak már online, ezért sem az interneten, sem a helyszínen nem lehetett már belépőt vásárolni. 

A&G tipp:

 

Mielőtt felkerekedünk egy ország, város, tájegység, stb. felfedezésére, barangoljunk egyet az interneten is. Töltsünk le az okostelefonunkra minden hasznos alkalmazást mint például a helyi tömegközlekedési vállalat applikációját - bár már a Google Maps is egész ügyesen eltud vinni minket A-ból B-be, a legtöbb helyen, mégis a helyi fejlesztésű app-ot részesítsük előnyben -, vagy éppen az ottani turisztikai attrakciókat, kulturális intézményeket, programokat kínáló programokat, melyekből számtalan megtalálható már a világhálón. A leghíresebbek tán a Tripadvisor, és a Lonely Planet, de számtalan más lehetőség is fellelhető. Csak keressünk rá a kulcsszavakra az Androidos, vagy Apple áruházban, pl.: Warsaw traffic, vagy warsaw tourist guide.

 

Ezen felül fontos, hogy felállítsunk egy listát, hogy mik a lehetséges helyszínek, ahová ellátogatunk, illetve ha tudjuk, hogy valahova biztos, hogy elfogunk menni, akkor érdemes megnézni az attrakció honlapján, hogy van-e online jegyvásárlási lehetőség. Ha igen, akkor több dolog miatt is érdemes előre megváltatunk a belépőnket: 

 

- Sokszor olcsóbb, mint ha a helyszínen vásárolnánk

- Elkerüljük a sorban állást a jegypénztárnál

- Biztos, hogy bejutunk

- Köré tudjuk építeni a napunkat, van egy támpont, ami keretet ad neki

 

Viszont a hátránya is lehet a fix időpont, így ha megvettük a jegyet, akkor úgy intézzük azt a részét az utazásunknak, hogy mindenképp elmenjünk oda, vagy a legtöbb esetben buktuk a jegyünket.

Ezért jöhetett a C-terv. A Varsói Hadimúzeum ami szintén nem volt messze. Viszont a számunkra leglátványosabb része a kiállításnak kültéri volt - ami egyébként ingyenes! - , ezért oda csak a látogatás végén, már részben felengedve, kutyafuttában mentünk ki. 

Errefelé úgy látszik nem nagyon szentelnek figyelmet arra, hogy a jegypénztárak, bejáratok kellő hangsúlyt kapjanak, mert ahogy a Tudományok Palotájánál is, itt a szabadtéri kiállításnál jobbra, majd egy oldalajtón balra fordulva tudunk bemenni, ahol ahogy a jegypénztárban megváltottuk a kimondottan baráti árú jegyet, le kell adnunk a táskákat, és kabátokat - ingyenesen! -. Így indulhatunk neki a belső kiállításnak. Ahol a fegyver, és az ehhez kapcsolódó páncélzatok, lószerszámok, stb. szerelmesei igazi paradicsomi állapotok közé keveredhetnek, ugyanis rengeteg ilyen, korabeli tárgy látható a múzeumban. Természetesen számtalan magyar kötődéssel is. 

Pár helyen interaktív, audiovizuális effektek teszik látványosabbá a látogatást, és bár a végére eljutunk a modern történelemig, néhol a kiállítás folyamán elvesztettük a fonalat azon a bizonyos kronológiai vonalon, mert voltak számunkra érthetetlennek tűnő  vissza, és előre ugrások a kiállított eszközök között, bár ez lehet, hogy csak nekünk nem volt világos.

Mindenesetre a kiállítás élvezetes, izgalmas, sokrétű, és ár/érték arányban kiváló. És ha még a kültéri kiállítást is maradéktalanul tudtuk volna élvezni....

Miután felmelegedtünk, ideje volt egy délutáni ebédnek. Egy jó barátunk ajánlott egy, az óvárosban található éttermet, mely elmondása szerint nem turistacsapda, nem drága, és helyi ételeket is kínálnak. 

Ez a kicsit nehezen megjegyezhető nevű Bazilyszek Étterem volt. Ha azt mondom nem csalódtunk az enyhe kifejezés. Asztalra csak pár percet kellett várnunk. A pincérek beszéltek angolul, nagy adag kajákat kaptunk olcsón, és a végén még - az egyik helyi kedvenc alkoholos italból, a Soplicából - egy kupicát is kaptunk mindannyian. Ezenfelül napi kedvezményes ajánlatok is vannak, amiből például a kacsacomb, krumplival, és lilakáposztával egyet fizet, kettőt kap akciója kiemelkedik. 

És, hogy ne csak olyan helyet mondjunk, ahol ebédelni, és vacsorázni lehet. Ezért az egyesek szerinti legfontosabb étkezésre, a reggelizési lehetőségre is mondunk egy kiváló tippet, amely hangulatával, bájával, áraival, és nagyon finom ételeivel szintén rabul ejtett minket. Ez a hely a Bulke przez Bibulke, amit szintén bátran ajánlunk mindenkinek.

Miután virtuálisan teleettük magunkat, így jöjjön az összegzés, az egy részesre tervezett, de három epizódossá szaporodó első beszámolónkról, ami remélem elnyerte, és elfogja nyerni mindenki tetszését a későbbiekben. Folyamatosan javulunk, fejlődünk. Ígérem - ha nem is Varsóról - de a következő beszámolnál már több képpel jelentkezünk, illetve képgalériákkal, rövid posztokkal, villámtippekkel, és hasonlókkal. 

Reméljük segíthettünk pár hasznos információval a későbbiekben Varsóba látogatókat, ebben a kétarcú városban, melyben a modern, az új, és a hagyományos, a régi találkozik egymással. De jól áll neki, nem bántja egyik sem a másikat, inkább kiegészítik egymást. 

Sajnáljuk, hogy ilyen hidegben voltunk, mert biztosak vagyunk még benne, hogy sokkal többet tud még adni nekünk ez a város, így biztos visszatérünk még újabb 2-3 napra, hogy teljes képet kaphassunk, milyen is emberi időben az a két arc, vagy tán még több. 

A bejegyzés trackback címe:

https://utazunkeselunk.blog.hu/api/trackback/id/tr413797764

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása